Bipolarna motnja

Bipolarna motnja razpoloženja je med najpogostejšimi spremljevalci tistih, ki pomislijo na samomor. Tako kot klasična oblika depresije je tudi bipolarna motnja razpoloženja oziroma manična depresija zahrbtna in pogosto zelo neopazna – pogosto traja tudi do 10 let, da se postavi diagnoza, navadno pa so simptomi očitni po okoli petih letih. K takšnim številkam pripomore tudi dejstvo, da osebe z bipolarno motnjo razpoloženja svoje težave opazijo pozno, saj se sprva kažejo kot normalno nihanje razpoloženja, poleg tega pretiranega navdušenja navadno ne smatramo kot težavo.

Ime manična depresija jasno opiše naravo te motnje razpoloženja: izmenjujeta se obdobji manije in depresije. Simptomi v obeh so sprva dokaj neopazni, a vseeno moteči. Da bi čim prej odpravili simptome motnje in preprečili morebitne težave, moramo najprej prepoznati simptome manične depresije.

Simptomi bipolarne motnje razpoloženja se delijo na simptome manije in simptome depresije, saj v obeh primerih najdemo nekatere značilne pokazatelje motnje razpoloženja. Ti se seveda v obdobju manije in v obdobju depresije razlikujejo, kar še dodatno oteži diagnozo, saj znaki niso stalno prisotni in jih osebe z bipolarno motnjo pogosto niti ne smatrajo kot relevantne.

Simptomi manije pri bipolarni motnji razpoloženja:

 • Vsebina misli je bogata in živahna
 • Pretirano veselje in občutek moči
 • Oseba ima veliko načrtov in povečano samozavest
 • Občutek nepremagljivosti
 • Neučakanost in nepremišljene odločitve
 • Zmanjšana občutljivost
 • Pomanjkanje občutka za utrujenost
 • Nespečnost

Simptomi depresije pri bipolarni motnji razpoloženja:

 • Občutek manjvrednosti
 • Izrazit pesimizem
 • Misli na smrt, tudi na samomor
 • Žalost in tesnoba
 • Umikanje v samoto in lenarjenje
 • Utrujenost
 • Nespečnost ali pretirano spanje

Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da so simptomi bipolarne motnje razpoloženja jasni, pa jih ni lahko prepoznati. Ne pojavljajo se vsi hkrati, med seboj so pomešani, izmenjujejo pa se z obdobji depresije in manije. Oseba z bipolarno motnjo se teh simptomov navadno zave šele po daljšem času, ko nastopijo povezane težave in simptomi resno ogrožajo posameznikovo vsakdanje življenje.

Zdravljenje bipolarne motnje razpoloženja je na srečo precej učinkovito in enostavno, čeprav se mora pri procesu truditi tudi “bolnik” sam. Proti depresiji se predpišejo antidepresivi, proti maniji pa antipsihotiki, pogosto pa se priporočajo tudi stabilizatorji razpoloženja. Učinek zdravil je viden zelo hitro, v nekaj tednih, vendar mora za uspeh zdravljenja sodelovati tudi oseba z motnjo – priporočajo se aktivnosti proti depresiji, izogibanje dejavnostim, ki povzročajo nihanje razpoloženja, pisanje dnevnika razpoloženja in podobno, dobro pa je tudi, če oseba lahko računa na pomoč bližnjih. Ti lahko prepoznajo znake ponavljajočih se nihanj razpoloženja in s spodbujanjem primernih aktivnosti poskrbijo za stabilizacijo motenj.

Kljub temu, da bipolarno motnjo razpoloženja navadno diagnosticiramo zelo pozno, se proti njej lahko učinkovito borimo. Pri tem je predvsem pomembno to, da svojega zdravnika ali psihiatra obiščemo takoj, ko pri sebi prepoznamo simptome manične depresije. Tako se bomo izognili težavam, ki jih prinesejo okrepljeni simptomi po več letih. Na enak način pa lahko pomagamo tudi tistim, ki svojih simptomov ne opazijo, ter jim s tem pomagamo do lepšega in boljšega življenja.

One comment

 1. zebectia pravi:

  dravin se za to bolezen 7 let zraven so mi mi rekli da imam osebmnostno motnjo zdravilo sem redno jemala bilo je vedno slabše poskusi samomori hospilizirana sem bila naj manj 4.pred 6 meseci sem nehala tablete jest in sem takoj prisla v manično fazo zapravljanja denarja o sebi sem si mislila da sem najlepsa in zelo pametna v možganih sem imela toliko svari za povedat začelo sem z enozgobo na koncu je pa bilo vse druga ker sem misli skupaj strnila.pa tudi preveč govorim da medrugi prosijo naj bom saj 5min tiho tudi to se mi dogaja da sem jasnovidna in da znam misli brat zdaj sem pa v fazi depresije ni nič prav lepa zivci me matrajo samo za sebe se držim ker mislim da me drugi nerazumejo imam kar naprej v glavi da bi si spet naredila samomor

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja