Kaj je samomor?

Samomor je (po definiciji iz SSKJ) dejanje, s katerim kdo namerno povzroči svojo smrt. Ta definicija je, kot smo pri slovarjih vajeni, natančna in nedvoumna, a vseeno ni celovita, saj vsebinsko ne zajame celotnega pojma samomora. Motiv ledene gore, ki je nadvse primeren tudi pri drugih primerjavah v zvezi s samomorom, je kot nalašč tudi v tem primeru – slovarska definicija pokaže le vrh ledene gore; da bi se res spoznali s pojmom samomora se moramo potopiti globlje.

Ne glede na to, ali se s samomorom sami soočamo, ali pa smo z njim povezani le posredno, si moramo za razumevanje tega pojma vzeti nekaj več časa. Samomor ni le definicija, temveč je družbeni fenomen (problem), v prvi vrsti pa je osebna tragedija za vsakega samomorilca, pa tudi (oziroma predvsem) za njegove bližnje.

Samomor je družbeni fenomen za tiste, ki se s tem fenomenom ukvarjajo z “znanstvenega” vidika, torej za tiste, ki na dejanje samomora gledajo z neke distance, pri tem pa imajo določen cilj. Tudi v pričujočem besedilu, ki skuša približati pojem samomora vam bralcem, je samomor opisan (predvsem) kot družbeni pojav.

Po drugi strani, oziroma prej v prvi vrsti, pa je samomor osebna tragedija. Ne samo za tistega, ki si vzame življenje (zanj to dejanje pogosto ni tragično), temveč za njegove bližnje, ki njegovega dejanja ne razumejo in ga obžalujejo. V tem pogledu je samomor veliko več kot igra številk ali problem politike. Idealno bi bilo, da bi takšno pojmovanje samomora prišlo tudi do tistih, ki se s tem problemom soočajo poklicno ali strokovno, čeprav so seveda koristne tudi strogo strokovne razprave o problematiki samomora.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja