Svetovni dan preprečevanja samomora

Svetovni dan preprečevanja samomora obeležujemo 10. septembra. Letos na problematiko samomora opozarjamo z geslom “Preprečevanje samomora – ves svet povezan”, s čimer želimo zavest o problematiki samomora razširiti na vse. Samomor namreč ni le tragedija za svojce in druge bližnje umrlega, temveč v večjem merilu hud družbeni problem, kateremu se je treba nujno posvetiti.

Prav povezanost lahko pomaga – vseh samomorov ne moremo preprečiti, gotovo pa nekatere lahko. To dosežemo prav s posvečanjem dodatne pozornosti bližnjim in tistim, ki se nam zdijo osamljeni, depresivni in potrebni pomoči. Včasih zadostuje že objem in pogovor, v resnejših primerih pa je najboljši način preprečevanja samomora strokovna pomoč.

Ker le redko lahko neposredno pomagamo pri preprečevanju samomora, je še bolj pomembno, da poskrbimo še za drugačno obliko pomoči – širimo ozaveščanje o problematiki samomora, ki je v Sloveniji še posebej pereča. V letu 2013 smo zabeležili 448 samomorov, torej več kot en samomor na dan! Neposredno ali posredno pomagajmo vsem, ki so v stiski, in skupaj, povezani znižajmo število samomorov v iztekajočem se letu 2014.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja