Krvni test za odkrivanje depresije

Krvni test za depresijoOb hitrem napredku sodobne znanosti, predvsem na področju medicine, vsakodnevno beremo o različnih bolj ali manj uporabnih napravah, med drugim tudi o novih metodah za diagnosticiranje različnih bolezni, ki jih omogoča sodobna tehnologija. Na področju psiho-socialnega zdravja smo bili za takšne inovacije večinoma prikrajšani – tu se težav ne da odkriti s prodornimi rentgenskimi žarki ali ultrazvokom, temveč je potreben edinstven pristop, ki na področje zdravljenja duševnih motenj prinese svoje prednosti in slabosti.

Med slabostmi načinov, s katerimi odkrivamo in zdravimo duševne motnje, je gotovo treba omeniti relativno dolgotrajne postopke, ki zahtevajo veliko poguma s strani pacienta in obilo truda na obeh straneh. Poleg tega človeška duševnost tudi v tako razviti tehnološki dobi še ni odprta knjiga, ki bi nam že ob hitrem pregledu omogočila jasen vpogled v skrivnosti, ki se skrivajo v glavi posameznika. Tudi diagnosticiranje depresije je še vedno zahteven izziv, kakor je svojevrsten podvig tudi terapija, ki mora biti prilagojena posamezniku.

A zdi se, da je na obzorju vendarle rešitev, ki bi lahko vsaj malo olajšala delo strokovnjakov. Osebnega stika pri duševnih motnjah sicer znanost nikoli ne bo povsem nadomestila, a ta lahko doda svoj prispevek v dolgem procesu odkrivanja in zdravljenja duševnih motenj. Pomemben korak v tej smeri je razvoj krvnega testa za odkrivanje depresije pri odraslih, ki so ga razvili ameriški raziskovalci na medicinski šoli v Chicagu. Gre za krvni test, ki dovolj zanesljivo napove, ali oseba trpi za depresijo, hkrati pa pomaga predvideti tudi to, kakšna terapija bo za posameznega pacienta najbolj uspešna.

S tem se diagnostika na področju duševnih motenj vse bolj premika od precej subjektivnih in pogosto nezanesljivih interpretacij simptomov. Če se test izkaže za zanesljivega in vsesplošno uporabnega, bo to vsekakor dobrodošla pomoč pri diagnosticiranju depresije in pripravi personaliziranih terapij. Dokler pa krvni test za depresijo ne pride v splošno uporabo, se bomo morali zanašati na ocene strokovnjakov, ki so zaposleni za odkrivanje in zdravljenje duševnih motenj. Osebnega pristopa tudi krvni test gotovo ne bo nadomestil, prav tako kot tudi strokovna pomoč ne more povsem nadomestiti podpore bližnjih – pomagajmo ljudem v stiski, bodimo še posebej pozorni na tiste, ki trpijo za depresijo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja