The Bridge (2006) – Film o samomorih z zloglasnega mostu

The Bridge

The Bridge – Film o samomorih z zloglasnega mostu

Samomor je vsekakor zanimiv družbeni pojav, zato ni nenavadno, da je na to temo zaživelo tudi nekaj umetniških del. Med bolj zanimivimi in poučnimi je film The Bridge, ki kot dokumentarni film odkriva skrivnosti zloglasnega mostu Golden Gate Bridge v San Franciscu.

Poučen film The Bridge pripoveduje zgodbo o samomorih, ki so v San Franciscu nekaj vsakdanjega. Razlogi za samomor z mostu Golden Gate so različni in nedvomno številni v primerjavi z drugimi priljubljenimi mesti za samomor, saj si v San Franciscu življenje vzame več ljudi kot na kateri koli lokaciji drugje po svetu. Samomorilci se v smrt poženejo s 75 metrov visokega mostu, razdalja do morja pod njim pa zadostuje za hitro in gotovo smrt – takšen poskus samomora preživijo le redki. Seveda se tamkajšnje mestne oblasti zavedajo te problematike in skušajo samomore preprečevati, med drugim tudi s posebno telefonsko linijo, dokončno pa naj bi samomore preprečili s posebno mrežo pod mostom.

Svoje pa naj doda še film The Bridge, ki je gotovo vreden ogleda za vse tiste, ki jih tematika zanima, in bi se želeli pobližje spoznati z zloglasnim mostom. V dokumentarni pripovedi spoznamo nekaj primerov, v katerih so samomorilci za zadnje dejanje svojega življenja izbrali skok z mostu Golden Gate. Film je poln pretresljivih izpovedi in zanimivih pogledov na problematiko samomora, ne samo v San Franciscu, temveč tudi drugod po svetu.

When I talked to the highway patrolman, I asked him “Is this a rare occurrence or does this happen a lot?” And he looked and me and he sort of smiled and he said, “It happens all the time.”

4 komentarji

 1. Maja pravi:

  Zdaj mi je pa padlo na misel, da si kupim enosmerno letalsko vozovnico do San Francisca 🙁

  • Stane pravi:

   Si pogledala film? Izpovedi so kar pretresljive in dajo vsakomur misliti. Je pa sicer San Francisco precej zanimiv, če imaš povratno vozovnico seveda 🙂

 2. Maja pravi:

  Nisem gledala filma. Mogoče bi ga morala, mogoče bi si morala vzeti čas zanj. Ampak potem se mi spet zdi, da nimam časa 🙁 Žalostna sem, že nekaj časa. Zdi se mi, da je samo še slabše, dlje ko se vleče. Morda bi res potrebovala vozovnico za SF. Imam občutek, da bi bili ljudje okoli mene tega zelo veseli. Ta občutek ničvrednosti, zapostavljenosti ….. včasih je resda boljše, a nato spet takoj slabše … življenje pa v vsakem primeru gre mimo 🙁

  • Stane pravi:

   Življenje gre mimo, to je po mojem glavni point. Zakaj bi si ga krajšala, raje si ga naredi lepega, sploh če veš, da je lahko lepo. Če se pa glede drugih ne sekiraš jim ne dovoli, da te tako oropajo – raje začni na novo brez njih ali pa se lepo pogovori z njimi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja