Trinajst razlogov

Ne, ne bomo govorili o razlogih za samomor, vsaj ne neposredno. Trinajst razlogov (v izvirniku Thirteen Reasons Why) je mladinski roman, ki je sicer izšel že leta 2007, a je pozornost širše javnosti pritegnil šele z nedavnim izidom istoimenske TV serije. Televizijska uprizoritev resda nekoliko odstopa od knjižnega izvirnika, a dovolj zvesto posnema zapisane besede, da ju lahko obravnavamo skupaj.

Trinajst razlogov

Trinajst razlogov (Thirteen Reasons Why)

“No one knows for certain how much impact they have on the lives of other people. Oftentimes, we have no clue. Yet we push it just the same.”

O zgodbi

Avtor Jay Asher zgodbo svoje uspešnice zgradi okoli samomora – življenje si je vzela Hana Baker, srednješolka iz majhnega neimenovanega mesteca. Prazna škatlica tablet ni bila vse, kar je Hana pustila za seboj: pred svojo smrtjo je posnela komplet sedmih dvostranskih zvočnih kaset, izmed katerih vsaka stran govori o drugi osebi, ki je na nek način prispevala h končni odločitvi za samomor. Hana kasete pošlje fantu, o katerem govori prva kaseta, skupaj z navodili, naj posluša celotno zgodbo vseh sedmih kaset in nato posreduje komplet naprej osebi, o kateri govori naslednja kaseta. Tako naj bi vsi, ki so pripomogli k samomoru Hane Baker, slišali njene razloge in spoznali, kako so bili za razplet krivi tudi sami.

Glavni protagonist v knjigi je Clay Jensen, ki paket prejme kot deveti (ali enajsti, če gre bolj kot izvirniku verjeti televizijski priredbi). Kombinacija njegovega razmišljanja in raziskovanja ter besed s Haninih posnetkov bralca vodi preko vseh trinajstih razlogov, ki vsak po malem razkrivajo ozadje zgodbe s tragičnim razpletom. Vsaka kaseta osvetli vlogo druge osebe, ki je na svoj način zapletla zgodbo v ozadju samomora.

O knjigi

Knjiga naj bi bila namenjena najstnikom, a bo gotovo pritegnila tudi pozornost nekoliko starejše populacije. Pravzaprav je zgodba, ki se dotika samomora, alkoholizma, posilstva in podobnih tematik, lahko neprimerna za premlade bralce. Enako velja za TV priredbo, ki med drugim prikazuje tudi samomor – za razliko od zapisanega malicanja tablet boste na zaslonu videli rezanje žil v kopalni kadi.

Kaj si misliti o sami zgodbi? Mnogo kritik leti predvsem na domnevno poveličevanje samomora, saj je Hana prikazana precej pozitivno, njena “potegavščina” s kasetami pa bi se morda lahko komu zdela posrečena. A ob branju knjige je kmalu jasno, da avtor opozarja na bolj ali manj opazne malenkosti, ki lahko vodijo do odločitve za samomor. Prav lahko si zgodbo razlagamo kot opozorilo, da do samomora včasih vodi veriga neznatnih dejavnikov, ki bi jo prekinila že ena sama lepa gesta. Poleg tega avtor spodbuja pozornost in uvidevnost do tistih, ki kažejo znake samomorilnosti – takšen je tudi vtis na samem zaključku zgodbe.

Trinajst razlogov lahko priporočimo bralcem, ki iščejo zanimivo, dokaj nezahtevno in precej kratko poletno branje. Morda se knjigi izognite tisti, ki vihate nosove nad najstniškimi vsebinami – kljub temu, da so teme precej resne, je dogajanje še vedno vezano na srednješolce in njihove težave. Televizijska serija je seveda za tiste, ki raje kot negibnim besedam svojo pozornost posvečajo živahnim podobam. Pri tem gre ponovno omeniti, da je zgodba na televiziji videti nekoliko drugače kot v knjigi – dogajanje je precej raztegnjeno in razvejano, vključene so nekatere stranske zgodbe, ki jih v knjigi ni. Drugačen je tudi zaključek, ki dopušča prostor za samostojno nadaljevanje (druga sezona serije je že v pripravi).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja